Khasiat Rempah & Herba Dalam Masakan
Rempah dan herba yang biasa digunakan dalam masakan Timur Tengah bukan saja memberi aroma dan citarasa yang menyelerakan, malah ia mempunyai faedah kesihatan. Berikut antara yang biasa digunakan dalam resepi masakan Timur Tengah, semoga boleh memberi inspirasihome chef-home chef di luar sana :
1. Jintan Putih - Zat besi, kalsium, & magnesium
2. Biji Gajus - Untuk kecerdasan otak
3. Biji Buah Pelaga - Untuk sistem penghadaman dan membersihkan salur kencing
4. Kunyit - Melawan kanser, sebagai anti-oksidan & anti-keradangan
5. Jemuju - Menghalang pembentukan kolesterol
6. Bunga Lawang - Sebagai anti-oksidan, menghalang jangkitan
7. Kayu Manis - Membersihkan darah, meneutralkan gula dalam darah
# Kredit To The Secret Medicines
Tiada ulasan:
Catat Ulasan